Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Jitsu a lágyság művészete. Ez a lágyság nem a keménység hiányából adódik. Az ellenfeleknek igenis megrázó és fájdalmas, ha egy jitsuka rajta végez el egy technikát. A lágyság a kivitelezésben rejlik. A végrehajtó fél lágyan, szinte művészi könnyedséggel hajtja végre a mozdulatot. Fontos és rendkívűl meghatározó az ellenfél energiájának, a támadó erejének a kihasználása és önmaga ellen fordítása. Ez igaz minden egyes technikai elemre. A Jitsu is egy tapasztalati úton kialakult harcművészeti ág. A tapasztalatok legnagyobb része a szamurájok által használt katanára (japán kardra) vezethető vissza. A pusztakezes technikai elemeket a kardból vezették le.

A párhuzam megfigyelhető a kéztechnikák haszálata és a japán kard között. A védekezések közül a soto uke-n keresztül lehet a legszemléletesebben bemutatni ezt a jelenséget. A védés olyan mint az egyik vágási irány a 8 nyolc közül. Bázis mozgásban az ellentétes válltól indulva a test előtt keresztben haladva találja el a támadó kezét a jitsuka. Természetesen ez a mozdulat rövidebb, mint egy kardvágás, de ugyanazon az útvonalon halad, mint a katana. A kard egyszerre lehet védekező és támadó eszköz, ugyanez a helyzet a kézzel is. A védés olyan intenzív, hogy megsérűl a támadó keze.

Példaként említhető továbbá a 8 vágási irány és a dobástechnikánál használt 8 egyensúlyvesztési irány egyezősége. Ezt tudatsan használják és oktatják mind a mai napig.

Következő érdekesség a kard használatánál megjelenő lábmunka és a pusztakezes elvezetéstechnikánál megmutatkozó lépések egyezősége. A mozdulatok, lépések gyorsak, a lehető legrövidebb úton haladóak, és az egyensúly megtartására törekvőek. Az egyensúly megtartása bír az egyik legnagyobb jelentősséggel. A jitsuka törekszik testének középpontjához igazítani mozgását, megpróbálja Önmagát egyensúlyba tartani, így elkerüli, hogy saját magát hozza egyensúlyveszési helyzetbe és veszélyeztesse védelmét, illetve saját robbanékonyságát, gyorsaságát. Időt veszthet és veszíthet, ha egyensúlyát elvesztette.

Ez az egyensúly nemcsak testi, hanem lelki értelemben is érthető. A test és a lélek egysége elválaszthatatlan, hogy pontosan harmónikusan mozogjon a harcművész, összhangba kell kerülnie önnmagával és a körülötte lévő világgal, ekkor elér egy célt és a harcművészet átalakul a harc művészetévé, de ez után már a harc nem lesz fontos, mivel eltűnik a bizonyítási vágy semmivé foszlik a küzdelem, mint értelmetlen cél, itt lesz igazi mester a mester.

 

A mappában található képek előnézete Jitsu tecnikák (katt ide)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

info@ravineintl.com

(Shahid Ahmed, 2014.09.13 10:42)

Dear Sir,

We are well known manufacturer of Jiu Jitsu Uniforms & Supplying to
many brands like GRACIE BARA,TOP TEN etc

All customer has complaint from their current supplier because they
supply uniforms all the time with different shade but we always
supply uniform in one shade .We always make uniforms in fresh fabric
not stock lot.That’s why our uniforms are appreciated world wide.

Our prices are much better as compared to your current supplier
because we are making all these uniforms inside my factory.


Please sir work with us and I give gurantee that you will say we are
the manufacturer forwhich you were looking.


Best regards,
Shahid Ahmed
RAVINE INTERNATIONAL
Address: Roras Road,Muzaffar Pur,
Sialkot-51310 PAKISTAN
Ph:+92-052-3563004 (Office) Mobile: +92-321-7188696
EMAIL: info@ravineintl.com URL: www.ravineintl.com

Jiu-Jitsu tecnikák

(Hitman, 2009.07.23 18:39)

Érdekes ---
nincs valami oktató videó??? természetesen magyar..*
amiből az alapokat el lehet tanulni???

Re: Jiu-Jitsu tecnikák

(Karesz, 2014.05.12 09:51)

Re: Re: Jiu-Jitsu tecnikák

(mindig, 2014.05.12 09:52)

Re: Re: Re: Jiu-Jitsu tecnikák

(Jitsu, 2014.05.12 09:54)

Re: Re: Jiu-Jitsu tecnikák

(Karesz, 2014.05.12 09:58)

A lágyság és a önkontrol alp műveszetet