Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Jitsu a lágyság művészete. Ez a lágyság nem a keménység hiányából adódik. Az ellenfeleknek igenis megrázó és fájdalmas, ha egy jitsuka rajta végez el egy technikát. A lágyság a kivitelezésben rejlik. A végrehajtó fél lágyan, szinte művészi könnyedséggel hajtja végre a mozdulatot. Fontos és rendkívűl meghatározó az ellenfél energiájának, a támadó erejének a kihasználása és önmaga ellen fordítása. Ez igaz minden egyes technikai elemre. A Jitsu is egy tapasztalati úton kialakult harcművészeti ág. A tapasztalatok legnagyobb része a szamurájok által használt katanára (japán kardra) vezethető vissza. A pusztakezes technikai elemeket a kardból vezették le.

A párhuzam megfigyelhető a kéztechnikák haszálata és a japán kard között. A védekezések közül a soto uke-n keresztül lehet a legszemléletesebben bemutatni ezt a jelenséget. A védés olyan mint az egyik vágási irány a 8 nyolc közül. Bázis mozgásban az ellentétes válltól indulva a test előtt keresztben haladva találja el a támadó kezét a jitsuka. Természetesen ez a mozdulat rövidebb, mint egy kardvágás, de ugyanazon az útvonalon halad, mint a katana. A kard egyszerre lehet védekező és támadó eszköz, ugyanez a helyzet a kézzel is. A védés olyan intenzív, hogy megsérűl a támadó keze.

Példaként említhető továbbá a 8 vágási irány és a dobástechnikánál használt 8 egyensúlyvesztési irány egyezősége. Ezt tudatsan használják és oktatják mind a mai napig.

Következő érdekesség a kard használatánál megjelenő lábmunka és a pusztakezes elvezetéstechnikánál megmutatkozó lépések egyezősége. A mozdulatok, lépések gyorsak, a lehető legrövidebb úton haladóak, és az egyensúly megtartására törekvőek. Az egyensúly megtartása bír az egyik legnagyobb jelentősséggel. A jitsuka törekszik testének középpontjához igazítani mozgását, megpróbálja Önmagát egyensúlyba tartani, így elkerüli, hogy saját magát hozza egyensúlyveszési helyzetbe és veszélyeztesse védelmét, illetve saját robbanékonyságát, gyorsaságát. Időt veszthet és veszíthet, ha egyensúlyát elvesztette.

Ez az egyensúly nemcsak testi, hanem lelki értelemben is érthető. A test és a lélek egysége elválaszthatatlan, hogy pontosan harmónikusan mozogjon a harcművész, összhangba kell kerülnie önnmagával és a körülötte lévő világgal, ekkor elér egy célt és a harcművészet átalakul a harc művészetévé, de ez után már a harc nem lesz fontos, mivel eltűnik a bizonyítási vágy semmivé foszlik a küzdelem, mint értelmetlen cél, itt lesz igazi mester a mester.

 

A mappában található képek előnézete Jitsu tecnikák (katt ide)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Blood Albatross : Blood urgency table

(AWagofevefaf, 2018.10.06 22:44)

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-occasion/

Jiu-Jitsu tecnikák

(Hitman, 2009.07.23 18:39)

Érdekes ---
nincs valami oktató videó??? természetesen magyar..*
amiből az alapokat el lehet tanulni???

Re: Jiu-Jitsu tecnikák

(Karesz, 2014.05.12 09:51)

Re: Re: Jiu-Jitsu tecnikák

(mindig, 2014.05.12 09:52)

Re: Re: Re: Jiu-Jitsu tecnikák

(Jitsu, 2014.05.12 09:54)

Re: Re: Jiu-Jitsu tecnikák

(Karesz, 2014.05.12 09:58)

A lágyság és a önkontrol alp műveszetet