Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A JIU-JITSU története

2008.01.15

  A JIU-JITSU JELENTÉSE:

A jiu jelentése: lágy, lágyság.

A jitsu jelentése: művészet.

A JIU-JITSU LEÍRÁSA:

A jiu-jitsu ősi japán harcművészet, mely ütéseket, rúgásokat, dobásokat, rögzítéseket, fojtásokat és fegyveres technikákat egyaránt tartalmaz.

A JIU-JITSU LEGENDÁJA:

Egy legenda szerint a jiu-jitsu ősi japán istenektől, Kajimától és Kadoritól származik. Kajima és Kadori arra használta fel a „lágy művészetet”, hogy testileg megfenyítsék Japán keleti tartományainak betelepedett lakóit. Időszámításunk szerint 525-ben Buddhidharma, egy indiai szerzetes Kínába utazott, hogy meglátogassa a Shaolin kolostort. Ő volt az, aki a kínai ökölharc és az indiai jóga elemeit felhasználva egy új harci rendszert alakított ki. Ez a rendszer Japánba is átkerült, és elősegítette a jiu-jitsu továbbfejlődését.

A JIU-JITSU TÖRTÉNETE, FEJLŐDÉSE:

Története 2500 évre nyúlik vissza. A leírások szerint összesen 721 élő ill. már kihalt stílusa van.

Az ősi jiu-jitsut több néven ismerték, és elsősorban a szamurájok kiképzésére használták. Ez a harcművészeti ág harcközbeni fogásokat bőven tartalmaz, és az akkori fegyverekre épült. KépA legfontosabb fegyver a kard (katana) volt. Ez társadalmi jelképet is jelentett egyben. A legtöbb önvédelmi pusztakezes technika erre a fegyverre épül.

A középkori jiu-jitsunak mind a csatákban, mind a kisebb akciókban, sőt még a párviadalokban is igen nagy szerepe volt. A kempo-hoz hasonlóan inkább a fegyveres küzdelem után, közelharcban alkalmazták. A jiu-jitsunak ekkor – háborús harcművészet lévén – az ellenfél földrevitele (dobás, gáncsolás, csavarás, feszítés, esetleg ütés vagy rúgás útján) és annak megölése volt a célja. A jiu-jitsunak a XIX. században rendkívül sok stílusa létezett, de szinte mindegyikben nagy szerepet kaptak az emberi életre veszélyes technikák.

 

A JIU-JITSU TOVÁBBÉLÉSE:

 

Kép1882-ben Jigoro Kano a jiu-jitsuból kifejlesztette a judot, hogy ezzel egy biztonságos sportolási lehetőséget nyújtson a fiataloknak. Az alapító mester kivette a veszélyes technikákat és hozzáadta az eséstechnikát, ami a biztonságos földreérést segítette elő. A jiu-jitsu is átvette ezt az új tecnikai elemet. A jiu-jitsu ma is egy dinamikusan fejlődő harcművészeti ág, mivel az újabb generációk újabb és újabb tecnikai elemeket, finomításokat adnak hozzá a meglévő rendszerhez.

 

A mappában található képek előnézete Jitsu tecnikák (katt ide)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.