Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A JUDO története

2008.01.15

hanegoshi1.gifA JUDO JELENTÉSE:

Jigoro Kano "judo"-nak ("lágy út"-nak) nevezett el.

A JIU-JITSU TOVÁBBÉLÉSE A JUDO-BAN:

1882-ben Jigoro Kano a jiu-jitsuból kifejlesztette a judot, hogy ezzel egy biztonságos sportolási lehetőséget nyújtson a fiataloknak. Az alapító mester kivette a veszélyes technikákat és hozzáadta az eséstechnikát, ami a biztonságos földreérést segítette elő.

A JUDO TÖRTÉNETE:

A JUDO létrejöttét az átalakuló Japán a Meidzsi-korszak intézkedéseinek köszönhetjük. A császár háttérbe szorította a szamuráj értékrendet, hogy teret engedjen a modernkori fejlődésnek és így biztosítsa Japán túlélését.

Jigoro Kano elszomorodva látta, hogy az akkori császársági rendszer mennyire háttérbe szorítja a régi szamurájok harcművészeteit, melyek évszázadokon keresztül meghatározták Japán egész társadalmi és szellemi értékét.

A változások kedvezőtlen hatása megmutatkozott a társadalmon. A gyerekek nem sportoltak olyan kitartással, ami növelte volna fizikai erejüket és kitartásukat, ezért gyakran betegeskedtek, rosszul tanultak, nem tanulták meg tisztelni társaikat és szüleiket.

Jigoro Kano látta, hogy a régi japán szamurájok szellemében nem lehet tovább élni a modern Japánban, de kellenek olyan sportok, amelyekkel a gyerekek veszély nélkül kipróbálhatják erejüket és nagyon kemény fegyelemre nevelhetők. Japánban a jiu-jitsu több száz éves múltra visszatekintő harci művészet volt. A régi szamurájok teljes harctechnikai anyagát tartalmazta a dobásoktól a kardkezelési eljárásokig és mindenre kiképezte a harcosokat.

Jigoro Kanonak szerencséje volt, mert az akkor még élő legnagyobb mesterektől, pl. Fukuda Hachinosuketól, Ishuze Mosamototól és Likubo Koheitől tanulhatott.

Amikor megalkotta rendszerét, amit "judo"-nak ("lágy út"-nak) nevezett el, elhagyta belőle a testi épségre veszélyes technikákat és sportolásra alkalmassá tette, így adta azt át a gyerekeknek és felnőtteknek.

 

A JUDO MA:

 

A judo ma már olimpiai sportág, ami a judo hallatlanul emelkedő népszerűségét mutatja. Ahhoz azonban, hogy népszerűvé válhasson, sok Japán mesternek kellett külföldön bebizonyítani azt, hogy a fizikailag kisebb ember is legyőzheti a nagyobbat.

 

A JUDO NÉPSZERŰSÍTÉSE:

 

Egy eset játszódott le Amerika egyik kikötőjében. A mester felállíttatott egy küzdőteret és kijelentette, hogy aki őt legyőzi, az több száz dollárt kap. Persze a matrózok könnyű prédának nézték a 60 kg-os alacsony emberkét. Hatalmas lendülettel támadtak rá, aztán hogy-hogy nem, szépen orrukon, hátukon érkeztek a porba. Döbbenetes volt!

Mindenki meg akarta tanulni ezt a harci művészetet, de a kegyetlenül kemény edzéseket csak nagyon kevesen bírták ki.

 

A mappában található képek előnézete Dobástecnika (katt ide)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bojszi64@freemail.hu

(bojszi, 2011.11.02 19:54)

Az élet úgy hozta,hogy 1976 -ban ismerkedtem meg a judo csodálatos világával.A mai napig edzek 47 éves vagyok,és ami az egészben igazán csoda, hogy jelenleg is az edz, aki a kezdetekben, és ma már a saját gyermekemmel járok edzésre.

polgr.patrik8@gmail.com

(Polgár Patrik, 2010.10.19 09:23)

Az aikido hiányzik a menü listáról! Osu

SZARVAS 5KERÜLET 85

(tÓNYA iSTVÁN, 2009.09.16 19:29)

Szerintem a judo nagyon élvezetes sportág.Nagy önfegyelemre és nayg önularomra tanít.FEgyelem és kitartás ez ajudo lényege.

jóó

(bob, 2008.01.16 08:15)

jók a képek...de jó lenne a néhány klubot is feltüntetni, ahol ki is lehet próbálni...ez csak tipp akart lenni