Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shito-ryu története

2008.01.14

yoko.gifShito-ryu

A karaténak több ága létezik. A Shito-ryu köztük az egyik. Az alábbiakban ennek a stílusnak a rövid bemutatása következik:

A legnagyobb karateirányzatok egyike a Shito-ryu, amit az alapító Kenwa Mabuni 1923-ban hozott létre Okinavában. Mabuni két mestertől tanult akiktől a gyors kéztechnikákat és az erőteljes mozdulatokat sajátította el. A két tanításból hozta létre saját iskoláját, amit mestereinek neve után Shitonak nevezett el.
A shito-ryunak több irányzata
létezik, jellemzői a gyors és nagyerejű kéztechnikák és a pontosan kidolgozott mozgáskultúra, az időt és energiát feleslegesen használó mozdulatok kerülése.
A Kenwa Mabuni által alkotott irányzat hatvan formagyakorlatot tartalmaz.
Alapítója:
Kenwa Mabuni
(1889-1952)
Ken-Wa Mabuni  1889. november 14-én született Shuri-ban. A Mabuni család az ősi Oshiró ház leszármazottja, akik már a XV. században császári szamuráj család voltak. 13 éves korában kezdte karate tanulmányait Yasutsune Itosu (1831-1915) mesternél, aki a Shuri-Te nagymestere volt.
Gyermekkori barátja mutatta be őt mesterének, Kanryo Higashionna-nak (1853-1915), akitől 20 éves korában elkezdte tanulni a Naha-Te stílust.
Aragaki Kamadeunchu-tól (1840-1918) is tanult, aki formagyakorlatokat és a botvívás művészetét oktatta. Tanult még a híres Woo Yin Gue mestertől Fehér Daru Kung Fu-t, a sai művészetét pedig Shinpachi Tawata-tól tanulta meg.
1929-ben letelepedett Oszakában, ahol elkezdte saját stílusát tanítani. A Shi az Itosu név japán írásának első ideogramja, míg a To a Higashionna névnek szintén az elso ideogramja (Itoshu = Shi, és Higashi = To).
Mabuni sensei a két stílus összekapcsolásán túl kiegészítette azt egy módszertani, tudományos és logikai alappal. Az általa létrehozott irányzat nem két különböző stílus összekeverése, hanem két egymástól igen eltérő irányzatnak a harmonikus összekapcsolása, amiben a lágy kiegészíti a keményet, az egyenes és köríves mozgás összhangban, és nem ellentétben áll egymással. A Shito-Ryu iskola a küzdőtávolság tekintetében középen áll a Shotokan és a Gojo-Ryu között, és az állások is ezt tükrözik, se nem mélyek, se nem túl magasak. Gyakran a védekezés és támadás egy időben történik, nem különálló mozdulatokkal, hanem folyamatos mozgással, ami a küzdelmi hatékonyságot növeli. Technikai repertoárja a karate ágazatok között a legnagyobb, mind a Shuri-te, mind a Naha-Te elemeit magába foglalja. A végrehajtott technikák mentesek a díszítésektől, a felesleges mozdulatoktól, minden elem a hatásosságot szolgálja.
Az iskola széles és mély gyökereinek köszönhetően nagyon sok formagyakorlatot tartalmaz, amit tanulói sok éven át, gyakorolhatnak. Köztük megtalálhatók az erőteljes Shuri-Te katák, a keménységet és lágyságot ötvöző Naha-Te katák és az elegáns Fehér Daru katák.
Kenwa Mabuni szellemisége szerint a tanulók önmagunk tökéletesítésére törekszenek a harcművészet segítségével.
Mabuni sensei halála váratlanul, 1952. május 23.-án, 63 éves korában következett be.
Személyesen tanította Fujita Seiko is, az utolsó ninja mester, aki a házukban lakott.
1952 május 23-án Mabuni Kenwa váratlan halála után apja örökébe lépett, és a stílus második nagymestere (Ni daime soke) lett. A mai napig aktívan részt vesz az oktatásban.
 

 

A mappában található képek előnézete Karate tecnikák (katt ide)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

gratula:-)

(bated, 2008.01.15 09:15)

igazán érdekes az írás, várom a további feltöltéseket is...