Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

A taekwondo egy rendkívűl dinamikus és ruganyos harcművészeti ág, ahol elsősorban a rúgástechnika fejleszésére helyezték a hangsúlyt. A bázistechnikákat és a formagyakorlatokat ezekre a technikai elemekre építik. Az eséstecnikák, dobástechnikák, önvédelmi technikák komoly oktatása csak magas szinten jelenik meg, de ezek nem olyan kidolgozottak, mint a jiu-jitsuban. Kevesen tudják, hogy a taekwondonak Magyyarországon lényegében két ága létezik. Az egyik az Olimpián, mint sportág jelnik meg.

Ez kevésbé durva technikai elemeket vonultat fel, hiszen a fejet és a lábat nem lehet támadni.

A másik ág, már keményebb, itt a fej támadása megengedett, kézzel is lábbal is, de csak kontrollal. A fej támadásánál kitétel, hogy frontálisan nem lehet megrúgni, illetve a teljes köríves rúgás (360-fok), ami kiütéshez és komoly sérüléshez vezet tiltott. A lábra támadás ugyancsak nem megengedett.

Kevesen tudják a taekwondoról, hogy rendkívűl dinamikussá, ruganyossá teszi az ember mozgását, növeli a gyorsaságot, szálkásítja-lazítja-nyújtja az izmokat. Rendkívűl sajátságos elem, amit más harcművészeti ágak nem ismernek és ha látták is lenézik a formagyakorlatokban megjelenő hullámmozgás. Ez segíti a taekwondós gyorsaságának, dinamizmusának és erejének egy adott pontba történő öszpontosítását. A hullámmozgás közben a harcművész ellazítja az izmait és felkészíti testét és szellemét a pontos végrehajtásra.

 

A mappában található képek előnézete Rúgástechnika (katt ide)

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Budapest

(zsolt, 2010.10.17 21:00)

WTF (olimpiai) TKD-ban lehet fejre rúgni, csak ütni nem, full kontakt szabályrendszer van, fej KO engedélyezett!!!
WTF-ben nincs hullámmozgás és mégis lazává,gyorsabbá és dinamikusabbá teszi az embert és mozgását!

csikszentsimon

(vatacsaba, 2010.02.24 09:23)

nagyon jo en is tekwandozok es mindent meg szeretnek tanullni mit lehet enyi a hozaszolasom koszonom